Shanghai Blog

Displaying 1-3 of 4 results.

Ett bra tips jag hittade online för att osten ska klara sig bättre (börjar lätt mögla här i Shanghai) är att packa osten i ett lager bakplåtspapper. Bakplåtspappret förhindrar att osten ligger direkt mot plasten och att det blir fukt mellan osten och plasten som leder till att osten börjar mögla. Ost med papper stoppar jag sedan i en lufttät plastpåse. Fungerar förvånandsvärt bra!


Posted: 31 May 2016

Har fått ett kinesiskt körkort! Har tidigare tänkt att det kunde vara praktiskt att ha, även om jag normalt cyklar eller tar tunnelbana / taxi i Shanghai. Men nu kan jag alltså köra omkring lagligt i hela Kina (utom Tibet då).

Kort bakgrund först. Kina har inte skrivit på “Convention of Road Traffic”, och accepterar därför inte internationella körkort. Sverige accepterar dock kinesiska körkort som används i Sverige under max 1 års tid.

En intressant detalj är att mitt namn på körkortet är mitt kinesiska namn 孙瑞. Har använt det sedan jag pluggade kinesiska i Beijing, men det här är första gången jag har ett officiellt dokument som använder mitt kinesiska namn! Jag var så förvånad att jag frågade om det verkligen var korrekt, men det var det tydligen, p g a att översättningsfirman frågade om jag hade ett kinesiskt namn då de översatte mitt svenska körkort.

En jobbig detalj är att körkortet är bundet till mitt passnummer och svenska pass bara är giltiga i 5 år. Sverige borde absolut göra som Tyskland och öka giltighetstiden för vuxna personer.

Jag var först till en översättningsbyrå i Shanghai för att översätta körkortet. Sedan åkte jag till trafikmyndigheten för att ta foton och göra hälsokontrollen. Det första jag fick göra var att fylla i 2 st blanketter helt på kinesiska. Det är möjligt att det fanns engelska också, men personalen där verkade tycka om att jag gjorde allt på kinesiska. Hela hälsokontrollen gick väldigt snabbt och är bara för att kolla att man inte har allvarliga hälsoproblem (kollar syn/hörsel också). Efter det fick jag boka en tid för teoriprovet. Det var väldigt kort väntetid för teoriprovet och jag hade kunnat få en tid redan inom en vecka, men jag bokade en tid ca 10 dagar efter hälsokontrollen (hade inte börjat studera teorifrågorna så ville ha lite extra tid för det).

Jag köpte appen “Driving in China” (kostade 1.99 USD; har 1300 st testfrågor och var uppdaterad med de senaste frågorna från 2016 enl. deras beskrivning) och gick igenom alla frågor en gång, samt de som jag markerat som svåra gick jag igenom en gång till. Dock saknade appen en del av frågorna som dök upp på det riktiga provet.

Teoriprovet är 100 st frågor under 45 min och kräver att du har minst 90 svar korrekta. Jag var på plats lite tidigare och fick också starta provet innan min bokade tid. Efter att jag klarat teoriprovet fick jag körkortet direkt efter att jag betalt avgiften. De skrev bara ut det, laminerade det, samt stoppade det i ett 2-sidigt litet häfte!

Kostnader för det kinesiska körkortet:

70 rmb för översättning av mitt svenska körkort
25 rmb för foton (måste tas hos trafikmyndigheten)
60 rmb för hälsokontrollen
50 rmb efter teoriprovet

Driving License Issuing Authority, Shanghai Vehicle Management Bureau
Address: 哈密路1330号近可乐路


Posted: 28 May 2016

Listing some of the Youtube-channels I like watching. So in total random order:

- Lock picking videos https://www.youtube.com/user/bosnianbill
- Periodic Videos with Martyn Poliakoff https://www.youtube.com/user/periodicvideos
- Math history by Norman J. Wildberger https://www.youtube.com/user/njwildberger
- AGA Go Channel https://www.youtube.com/user/USGOWeb
- Numberphile (about math) https://www.youtube.com/user/numberphile
- Computerphile https://www.youtube.com/user/Computerphile
- Donald Sadoway lectures; Solid State Chemistry: https://www.youtube.com/watch?v=vPQ9a_xIqRg
- Darts Planet https://www.youtube.com/channel/UCdanEzz4jEcNU4OBZBQQXoA
- Wood carpentry https://www.youtube.com/user/downtoearthwoodworks
- The engineer guy https://www.youtube.com/user/engineerguyvideo
- Primitive Technology https://www.youtube.com/channel/UCAL3JXZSzSm8AlZyD3nQdBA
- DrPhysicsA https://www.youtube.com/channel/UCIVaddFslWk1TFoKNrvh99Q


Maths/science blogs:
http://math-frolic.blogspot.com
http://bit-player.org/


Posted: 18 May 2016