Shanghai Blog

Displaying 1-2 of 2 results.

Så Tobias Hysen (托比亚斯·海森) har skrivit på för två år med Shanghai East Asia F.C (上海东亚 Shanghai Dongya) (förkortat SIPG F.C. av någon anledning). Shanghai East Asia är en lite intressant klubb. Xi Zhikang är deras nuvarande coach, men den verkliga makten ligger hos Xu Genbao (徐根宝), nu 70 år, men en legend inom kinesisk fotboll. Han är grundare och ordförande av klubben plus att han har startat sin egen Genbao football academy. Han är mest känd för att ha varit förbundskapten för det kinesiska fotbollslandslaget 92-93.

Shanghai East Asia var det enda laget förra säsongen som inte byggde sitt spel/gjorda mål på utlänningar. Columbianska anfallaren Luis Carlos Cabezas gjorde t ex bara 2 mål under 28 matcher förra säsongen. Istället var det unga kinesiska spelare som Wu Lei (武磊) (nr 7; född 91) med 15 mål på 27 matcher som var nyckelspelare för klubben. Wu Lei blev också prisad som ligans bästa inhemska spelare förra säsongen. I övrigt var det kanska klent med målskyttet förra säsongen, totalt 38 mål på 30 matcher. Så pressen är helt klart på Tobias Hysen att prestera, och då i målkolumnen, så ca 10 mål denna säsong är nog ett måste. Coach-situationen ska också bli intressant att följa, jag antar att Tobias Hysen inte är van att ha en coach över huvudcoachen! I övrigt är lagspel är ett svagt koncept i Kina, så räkna inte med många pass från Wu Lei, han kommer att ta skott i de flesta lägen. Så det gäller för Hysen att inte missa för mycket, och ta skott i princip alla lägen han kan.

Det har också ryktas om att Wu Lei är på väg till FC Köpenhamn, men det verkar som att han stannar en säsong till.

Shanghai East Asia spelade sina hemmamatcher ifjol på Shanghai Stadium, på kinesiska även kallad 八万人体育场 som betyder “80 000 People’s Stadium” (åtta är numret associerat med att bli rik). Om man bortser från de två derbyn mot Shanghai Shenhua och Shanghai Shenxin snittade Shanghai East Asia under 10 000 åskådare per match ifjol.
Så lite märkligt val av hemmastadium, det mest populära laget i Shanghai är Shanghai Shenhua men de spelar på den mindre Hongkou stadium. Man kan väl gissa att Shanghai East Asia fått en väldigt billig hyra.


Den kinesiska högsta-ligan i fotboll, Chinese Superleague, har 16 lag, och spelas i 30 omgångar under vår till höst. Guangzhou Evergrande coachat av Marcello Lippi vann serien ifjol och vann efter det också Asian Champions League (vilket var första gången någonsin för ett kinesiskt lag). Brasilianaren Elkeson (Guangzhou Evergrande) vann skytteligan i fjol med 24 mål, vilket är ett helt ok målsnitt över 30 matcher!

Säsongen startar tidigt i år, redan i början av mars, då det är vm-år. Shanghai East Asia börjar säsongen med ett derby mot Shanghai Shenhua! Shenhua har förresten blivit uppköpta av Greenland (kinesisk real estate group) vilket antagligen kommer leda till en ny storsatsning.
Wild East Football är en bra sajt att kolla in för de senaste nyheterna/rykterna i kinesiska fotboll, se wildeastfootball.net


Posted: 05 Feb 2014

Annsofi och Alf hälsade på Shanghai tidigare i år, direkt efter min resa till Sverige och Tyskland. Vi hann med en hel del. Fick visa runt dem i Shanghai, så det blev förstås promenad vid the Bund, de höga skyskraporna vid Lujiazui, french concession, fake markets och en hel del mat. På tal om mat så tog vi också en kinesisk matlagningskurs vid skolan som min kinesiska kompis startat i Shanghai, var också väldigt trevligt och intressant. Under en helg tog vi snabbtåget till Hangzhou och besökte West lake plus teodlingar.
Lyckades också tajma in maglev-tåget med maxhastighet på 430 km/h in till Shanghai!


Posted: 05 Feb 2014